Er zijn geen leiders en geen volgelingen. De Lente is een spontane beweging van heel gewone mensen.
We zijn goedgemutst en worden vaak op de social media uitgescholden voor Gutmenschen of Deugers. Ja, sommigen van ons behoren tot de elite en rijden wel eens op een bakfiets over de Keizersgracht.
Anderen hebben een wat te grote auto. En weer anderen gaan naar de voedselbank. Van alles wat.
Niet de grooste vrienden van GeenStijl en Geert Wilders. We vertrouwen de initiatiefnemers van het Oekraïne referendum niet. We vermoeden dat die mensen een geheime agenda hebben: schoppen tegen de EU en het volk ophitsen richting Nexit. No Way, zeggen we. Eurocratie weg ermee, maar Europa is goed.
Maar we willen wel in gesprek met de nieuwe populisten. En als ze gaan schelden hebben we ook ons woordje klaar. Koekjes bakken we graag van eigen deeg.
Stacks Image 11
We zijn behoorlijk democratisch.
Dat wil zeggen dat we geen geloof meer hechten in de politieke partij als vertegenwoordiger van het volk. De partijen zijn naar binnen gerichte sekten geworden, autoritair geleid en gedreven door vriendjespolitiek.
Het bestuurlijk Nederland is onfris geworden door de politieke partijen. Het is een ons-kent-ons circuit en steeds dezelfde koppen keren terug. Elkaars ruggen krabben, noemen we dat.
We willen een ingrijpende verbouwing van ons democratische stelsel en hebben voorstellen, van gematigd tot revolutionair.
Er is met ons te praten en te lachen, maar beginnen mensen te schelden dat hebben we een arsenaal aan verbale verdedigingswapens klaarliggen. Met ons valt niet te spotten.
We willen avonden organiseren waar het goed toeven is. Met stevige gesprekken en gezelligheid toe.
Stacks Image 33
We hebben veel plezier om alle afsplitsingen en nieuwe partijtjes die zijn ontstaan de laatste jaren. Mannen met matrozenmutsjes op, ijdele types op een vleugel poserend, ongeschoren reaguurders, kale gladjanussen en plompe vloekers.
De bonte stoet van nieuwe partijleiders vinden we een mooi spektakel. Tegelijkertijd moet er iets gebeuren. De politieke en sociale verhoudingen staan op springen. Na Trump is het tijd het achter de oren krabben te staken en iets te gaan doen.
De Democratische Lente doet iets.
Stacks Image 35