Vroeger was alles anders….
In 1848 moesten de gedelegeerden per postkoets naar 's Gravenhage om in de Volksvertegenwoordiging -de Staten Generaal- hun achterland te vertegenwoordigen.
De afgevaardigden wilden vrij kunnen praten en besluiten, dus er mocht geen "last" of "ruggespraak" zijn.
Telefoon was er niet, telegraaf was er niet, geen TV en geen radio. In 's Gravenhage zat je ver weg van je electoraat en je moest varen op je eigen kompas.
Je had alleen de couranten, en daarin stond het nieuws. In deftige bewoordingen.
Nu hebben we internet, telefoon, skype, twitter, satelliet, TV, radio, en krant.
De kiezer kan alles direct volgen via direct streaming media. Op nieuwssites staat binnen een mum van tijd het meest actuele nieuws. Twitter is het medium waarlangs flitsend commentaar wordt geleverd. Door iedereen die er belang bij heeft, inclusief politici.
Stemcomputers en elektronische peilingen geven direct weer hoe de politieke verhoudingen en voorkeuren liggen. Het volk is in een korte tijd geraadpleegd. E-democracy vervangt de representatieve democratie.
Waarom dan nog die partijen?
Waarom nog postkoetsen in de tijd van hoge snelheidstreinen, vliegtuigen en hybride auto's? Waarom Haagse vertegenwoordigers, waarom politieke partijen in de tijd van mondiale elektronische netwerken, glasvezelkabels en breed ingevoerd internet?
We moeten het aanvaarden. Het voertuig politieke partij is overbodig geworden.
Een museumstuk.