Ard en zijn PartijUiteraard is het een staatsrechtelijke miskleun om als kamerlid je minister op z'n departement te gaan helpen met het schrijven van een brief aan de kamer waarin je zelf zitting hebt.
Maar dan nu een vraag: hoe vaak gebeurt het dat leden van de regeringsfracties even komen leuten met de eigen minister? Zo van: Piet, luister, je kan dat wetsvoorstelletje het beste zus en zo inpakken. Want je moet die en die toch ook meekrijgen. Of: luister, ik ga volgende week wat lastige vraagjes stellen over dit of dat onderwerp, bereid je maar voor jongen. Heb je nog tips? Bij een lunch, op de koffie en vooral tijdens de borrel (vvd) wordt er volgens mij heel wat afgestemd, afgeleuterd en uitgedeald. Tussen kamerlid en kabinetslid, welteverstaan. Niemand weet het, er kraait geen haan naar en alles loopt op rolletjes. Het kamerlid dat zonder zonden is werpe de eerste steen. Ard is de fout ingegaan. Informatie die bij zijn eigen collega-kamerleden had moeten zijn adviseerde hij uit een brief aan de kamer te halen. Dat heette in militaire dienst matennaaien. Wat schreef hij? Hij schreef dat het kwetsbaar is informatie die allang gegeven had moeten zijn nu ineens wel te geven. En gelijk heeft hij. Dat maakt je inderdaad kwetsbaar. Want dan krijg je: "Had dat niet eerder gezegd kunnen worden? Waarom is die informatie zo laat tot ons gekomen?" etc etc, de hele rimram. Uiterst kwetsbaar dus en kwetsbaarheid moet voorkomen worden. Althans, als regeringspartij. . Ard koos in deze zaak voor zijn partij, en niet voor de democratie. En daar ligt opnieuw het bewijs van het destructieve karakter van de politieke partij in ons staatsbestel. De partij wint het vrijwel altijd van de democratie. De partij als vriendenclub, als sekte, als gesloten bolwerk van onderling loyale clubgenoten. Ons kent Ons.
Waren er geen partijen geweest dan had Ard hoogstwaarschijnlijk anders gehandeld. Dan zou hij z'n vrinden Teeven en Opstelten niet willen beschermen tegen de woede van de Tweede kamer. Dan had hij vriend Mark niet willen beschermen tegen een harde oppositie. Zijn VVD loyaliteit won het van de democratische zuiverheid, en daarom, lieve vrienden, daarom moeten die vreselijke sekten verdwijnen.
Schaf politieke partijen af en red onze democratie.

www.democratischelente.nl

Picture-Taker-YLAWvi