April 2017

Turkije en Brexit

De Turkijedeal was een hopeloos idee.
Europa werd afhankelijk van een onbetrouwbare, zelfs vijandige partner. Een autocraat. Over kwetsbaarheid gesproken. De Turkijedeal moet dus van tafel. Per direct. Daarvoor in de plaats moet een
Griekenlanddeal komen. Het prachtige eilanderijk dat Hellas heet wordt het voorportaal naar de Europese beschaving. Voor iedereen die gerechtvaardigde asiel -of immigratiepapieren heeft. Zwervend over de Griekse wateren heb ik vele onbewoonde of nauwelijks bewoonde eilanden en eilandjes ontdekt. In het noorden van Griekenland is veel onbebouwde grond. Er is in Griekenland ruimte voor honderdduizenden vluchtelingen.
Op dit moment kreperen te veel vluchtelingen in krakkemige tentjes op enkele Griekse eilanden. Zoals Lesbos en Samos. De tentenkampen zijn onhygienisch en een broedplaats voor ziekten. Een levensgevaarlijke, onhoudbare situatie.
Wanneer de miljarden die nu naar Turkije vloeien wegens de deal nu eens aangewend worden om de Griekse opvang en doorvoer te financieren, dan maken we stappen. Fatsoenlijke behuizing, gezond voedsel, wasmogelijkheden, bescherming tegen de winterkou. Daar bovenop een effectief systeem van opvang, checks, onderzoek en plaatstoewijzing. Voorbeeld: Ellis Island bij New York, waar miljoenen immigranten Amerika binnenkwamen. Op basis van overleg op Europees niveau wordt vastgesteld welke quota kunnen worden opgenomen door welke lidstaten. Afhankelijk van arbeidsmarktsituatie en bereidheid tot gastvrijheid. Daatoe kan een apart Europees agency worden opgetuigd. Democratische Lente roept op om meteen met deze omvorming te beginnen.